torsdag, november 27, 2008

RSS og Tagging

I dette innlegget vil jeg skrive litt om RSS og Tagging. 

RSS

RSS er en metode som gir oss mulighet til å oppdatere oss på sider vi liker på en effektiv måte. Det fungerer slik at vi kan velge å motta oppdateringer på f.eks. aviser eller andre nettsteder enten i e-post klienten vår eller i nettleseren. 

Hensikten med RSS er som sagt å kunne motta informasjonen vi selv ønsker på en effektiv og ryddig måte. Det hjelper oss å holde oss oppdatert i hverdagen, da det kan være vanskelig å undersøke alle de informasjonskildene vi kanskje er interessert i.

Det er spesielt nyttig dersom den siden vi ønsker å oppdatere oss på ikke blir oppdatert så ofte. Med RSS slipper vi å gå inn på siden hver dag for å sjekke, vi får bare en beskjed når det skjer noe...
RSS gir også muligheten for å velge spesifikt hvilken informasjon vi er spesielt interessert i. Vi kan f.eks. definere et eller flere nøkkelord og hvilke steder en artikkel skal komme fra, så kan det automatisk sorteres for seg og det blir enda lettere å få oversikt over den informasjonen vi er på jakt etter.

RSS fungerer i praksis slik at ved å sette opp en RSS leser på maskinen vår lager vi muligheten for å starte å lese RSS. Videre kan vi da velge ut sidene vi ønsker å abonere på ved å klikke på ikonet for RSS i siden. Dette ikonet varierer litt etter hvilken nettleser vi har.

Min egen erfaring med RSS er at det er svært enkelt å bruke og kan være svært nyttig. Problemet mitt var at jeg brukte det i forbindelse med aviser som oppdaterte seg rimelig ofte, så jeg fikk ikke den samme verdien av RSS som da jeg leste selve avisen. 

Tagging

Tagger er metadata som forteller noe om objekter. Det brukes for å sortere f.eks.  bokmerker mer effektivt. En side kan tagges med temaet informasjonsteknologi, og da vil det kunne sorteres etter det dersom du skal legge siden til som bokmerke. Det er også effektivt i forbindelse med søking. Det gjør det rett og slett lettere å finne igjen informasjon i den store mengden vi tross alt lager. 

I praksis er tagging ofte brukt for eksempel på YouTube. Der blir videoene tagget med nøkkelord som gjør at hvis vi søker på ordet delfin så får vi gjerne opp videoer med delfiner i. 
Jeg har selv aldri brukt denne teknologien utenom det å søke etter informasjon og dra nytte av taggen slik.

Valid XHTML 1.0!